پرده پایانی
لپ تاپ یا تبلت ؟ سئوالی که تا قبل از عرضه Apple IPad جواب مشخصی داشت . اما حالا زمانه تغییر کرده است.
در گذشته ای نه چندان دور ، مفهوم Tablet جزئی کوچک از دنیای PC بود. محصولات تولید شده تنها دارای امکاناتی جزئی مانند قلم نوری و یا حداکثر صفحات لمسی با یک یا دونقطه تشخیص لمس اثر انگشت بودند. این داستان مربوط به زمانی است که PC ها حکمران مطلق دنیای IT بودند. اما Apple بنیانگذار تغییر بنیادی این رویکرد بود. به طوری که به جرئت می توان گفت Apple (و به طور خاص شخص استیو جابز مدیرعامل وقت Apple) مفهوم Tablet را از ابتدا ایجاد و معرفی کردند. از پایین ترین سطوح آن (حتی در سخت افزار و معماری سخت افزار) تا بالاترین سطوح (شامل سیستم عامل و نرم افزارهای کاربردی) . بعد از این انقلاب در زمینه بازتولید مفهوم Tablet شرکتهای تولید کننده دیگر نیز به نحوی ادامه دهنده و گسترش دهنده این روند شده اند. به طوری که سیستم عامل Androidمحصول گوگل و سازندگانی همچون سامسونگ و … توانسته اند محصولا ت پرفروش و پرطرفداری را عرضه کنند. این تغییرات به قدری سریع و گسترده بوده که شرکتهایی که تا پیش از آن غولهای دنیای ITبودند ، اکنون موقعیت خود را در خطر می بینند. برخی از این غولها تغییرات را احساس کردند و سعی کردند که بتوانند با دنیای جدید منطبق شوند . (مانند تلاش مایکروسافت به عنوان تولید کننده نرم افزار برای ورود هرچند دیرهنگام به این عرصه و همچنین تلاش اینتل به عنوان تولید کننده سخت افزار برای تولید محصولات با مبتنی بر معماریRISC ) . برخی دیگر از این غولها چنان دچار غرور شده بودند که حتی بعد از وقوع طوفان تغییرات آن را باور نکردند تا در نهایت دیگر نتوانند به روزهای اوج خود بازگردند. (داستان معروف نوکیا)
آیا وجود لپ تاپ در دنیای امروز که یک تبلت می تواند ، تقریبا همان کارها را انجام بدهد ، ضروری است؟ آیا واقعا ما در حال گذر از دوره pc ها هستیم؟
جواب این است: بستگی دارد!
هر کسی به نحو خاص خودش از مزایای فنآوری استفاده می کند. برخی می توانند با امکاناتی که تبلتها در اختیار میدهند ، نیازمندی های خود را برآورده کنند. اما روزهایی که برخی از کارها فقط با استفاده از pc ها قابل انجام بودند هنوز خیلی دور نشده اند.
لپ تاپ ها مانند pc ها ، نسبت به تبلت ها دارای یک برتری ذاتی هستند : قدرت پردازش. در اصل لپ تاپ ها دارای قدرت پردازش بیشتری هستند که این امر موجب افزایش گستره استفاده ، کارایی سریعتر و افزایش چند وظیفگی (Multi Tasking) می شود. لپ تاپ ها به راحتی وظایف عادی تبلت ها (مانند گشت و گذار در وب و اجرای جریان رسانه ای شامل صدا و تصویر) و کارهای پیشرفته تری مانند ویرایش صدا و تصویر را انجام می دهند. حتی وقتی پای بازی ها در میان باشد ، بازی های PC چندین فرسنگ از بازهایی مانند Angry Birds و Cut the Rope (که به جرئت می توان آنها را محبوب ترین بازیهای دنیای تبلت دانست) جلوتر هستند.
مساله بعدی ، ظرفیت ذخیره سازی است . جایی که تبلتها از ظرفیتهایی بین ۱۶ تا ۱۲۸ گیگابایت را پشتیبانی می کنند در حالی که به طور میانگین لپ تاپها حدود ۵۰۰ گیگابایت فضای ذخیره سازی دارند.اما این همه مساله نیست ، مقایسه فضای ذخیره سازی حالا دیگر یکی از مزایا محسوب نمی شود. زیرا به لحاظ فنآوری ، فنآوری ساخت هارد دیسکهایی که در لپ تاپ ها استفاده می شوند ، یک فنآوری قدیمی است. در حالی که فنآوری ساخت فضای ذخیره سازی در تبلت ها عموما مبتنی بر حافظه های FLASH یا SSD است که هنوز حافظه هایی گرانقیمت محسوب می شوند. از این رو تولیدکنندگان تبلتها اقدام به کاهش فضای ذخیره سازی (برای به تعادل رساندن قیمت محصول) می کنند. با وجود راهکارهایی برای اضافه کردن فضاهای ذخیره سازی خارجی (مانند هاردهای External) بر روی تبلتها ، هنوز این PC ها هستند که در این زمینه از تبلتها جلوتر هستند. شما می توانید به راحتی با استفاده از گجتها (مانند درایوهای Blue-Ray و کارتهای حافظه فلش) و فنآوری های جدید (مانند USB 3) ، نیاز بیش از اندازه خود را در لپ تاپها پوشش دهید.
اما این یک طرف قضیه است.فراموش نکنید که انقلابی در زمینه Tablet ها به وقوع پیوسته است. به لطف گسترش شبکه های نسل ۳ و۴ تلفنهای همراه و بالارفتن پهنای باند ارتباطی کاربران و همچنین با ارائه سرویسهای ذخیره سازی مبتنی بر Cloud (مانند Google Drive ،Microsoft SkyDrive و DropBox و….) کاربران امروزه نیاز کمتری به ابزارهای ذخیره سازی جانبی دارند. این اتفاق بسیار خوبی برای کاربران تبلتها بوده است.
اگر بخواهیم با مفهوم سنتی به کلیه موضوعات مرتبط با IT نگاه کنیم ، عدم وجود عناصری مانند ماوس و کیبورد در تبلتها و استفاده از صفحات لمسی به عنوان راهکاری برای تعامل با کاربر ، به نقطه ضعف بزرگی برای تبلتها تبدیل می شود. اما این همه موضوع نیست. به موازات پیشرفت های حاصله در سخت افزار ، نرم افزارها نیز پیشرفت نموده اند. چه بسا اگر می خواستیم از همان رابط های کاربری که در لپ تاپها مورد استفاده قرار می دادیم ، در تبلتها نیز استفاده کنیم ، احتمالا الآن تبلت به یکی از ابزارهایی که باید به فراموشی سپرده می شدند ، تبدیل شده بود. خوشبختانه دانش نرم افزار (پا به پای سخت افزار) در بازآفرینی مفهوم تبلت حرکت نموده است. تا جایی که حتی رویکرد تولید سیستم عاملها (به عنوان اصلی ترین نرم افزار دنیای IT) بر مبنای هر دو مفهوم تبلت و PC مورد بازنگری قرار گرفته است. به عنوان نمونه تولید Windows 8 و Windows Phone 8 با تمرکز بر ایجاد یک رابط کاربری یکپارچه برای محیطهای گوناگون ساخته شده اند.
اگر نیاز به کارها و پردازشهای سنگین دارید و یا نیاز به فضاهای ذخیره سازی بزرگ دارید، هیچ جایگزینی برای لپ تاپتان وجود ندارد. در مقابل سهولت در استفاده و دسترسی آسان نقطه قوت تبلتهاست. با شرایط امروز ، این نیازهای شماست که تعیین می کند برنده این نبرد چه کسی باشد.